Studiokuvaamisen Workshop Hämeenlinnassa

Syksy on usein ajankohta, jolloin pyrin rauhoittumaan jonkin verran kuvaushommien kanssa, koska usein takana on kohtalaisen hektinen kesä. Tänäkin vuonna takana on 20 hääkeikkaa n. 40 muun kuvauskeikan lisäksi, joten huilikin on toisinaan paikallaan.

Mukavaa vaihtelua sain kuvailuhommiin kuitenkin muutama viikko sitten, kun Hämeenlinnan Kameraseura otti yhteyttä ja kysyi olisinko halukas järjestämään heille studiokuvaamiseen liittyvän workshopin studiollani. En ole aiemmin pitänyt koulutuksia isommille ryhmille, joten otin luonnollisesti haasteen uteliaana vastaan. Pari viikkoa vierähtikin koulutusmateriaalia miettiessä ja toteutusta suunnitellessa, kunnes koitti itse koulutuspäivä.

Kuva: Ossi Parvela Photography

Paikalle saapui 12 innokasta oppijaa, joiden kanssa saimme aikaiseksi äärimmäisen hedelmälliset keskustelut. Koulutuksen rakenne oli idealtaan ”teorian kautta käytäntöön”, eli ensimmäiset pari tuntia keskustelimme studiokuvaamisen lainalaisuuksista alkaen kameran ja salamalaitteiden asetuksista päätyen aina valon käyttöön ja valonmuokkaimiin.

Teoriaosuuden jälkeen aloimme kuvaamaan kahdessa kuvaustilassa samaan aikaan. Toisessa tilassa käytössämme oli malli Tom Himanen ja toisessa tilassa avustajana toimi yksi Studio Kantolalaisista, Ossi Parvela. Ossi toimi muutenkin puuhamiehenä workshopin aikana, iso kiitos tästä!

Käytännön osiossa kaikki pääsivät kokeilemaan studiovalojen käyttöä ja kuvaamista erillisillä salamalaitteilla ja erilaisilla valonmuokkaimilla. Kuvaustilanteissakin syntyi hyvin keskustelua erilaisten ratkaisujen heikkouksista ja vahvuuksista sekä moni sai hyviä käytännön vinkkejä tuleviin kuvauksiin.

Kuva: Ossi Parvela Photography

Kuusituntinen koulutus humahti kuin silmänräpäyksessä ja kameraseuralaisilla piisasi intoa testailla erilaisia juttuja kuvatessa. Kuten aina, jännityksen laantuessa alkoi löytymään luovempia valaisuja ja kuvakulmia. Kaikenkaikkiaan kokonaisuus oli toimiva ja kurssi sai osallistujilta mukavasti positiivista palautetta aina jatkokurssitoiveita myöten!

Ohessa vielä parhaimpia otoksia kurssilaisten tuotoksista, joita he pääsivät laittamaan asiakasgalleriaani näytille:

P.S. Järjestän mielelläni vastaavia tilaisuuksia sopiville ryhmille, esimerkiksi työ- tai kouluporukoille, seuroille ja yhdistyksille.