Joulukuun lopun jälkeen oli aika hieman hengähtää ja antaa kameroiden lepuutella itseään, jotta jaksavat käydä ja kukkua taas uuden vuoden koitoksissa moitteettomasti. Muutaman viikon kuvailutauon aikana tuli lueskeltua valokuvauskirjallisuutta ja otettua kaikenlaisia vaikutteita niin kuvaus- ja valaisutekniikoista kuin ihan yleisistä kuvien teemoista ja asetelmista. Jo loppusyksystä sovimme Sannin kanssa, että kun sopiva aika molemmille siunaantuu, kuvailemme studiossa muutamia erilaisia valaisu- ja poseerausasetelmia läpi painottuen kuitenkin vahvasti tiukkoihin kasvo/kasvo-hartiarajauksiin. Tavoitteena minulla oli päästä kokeilemaan ja soveltamaan kaikenlaisia ideoita, joita on viimeisimpien kuukausien aikana mieleen tullut, mutta joita ei ole vielä päässyt käytännössä rauhassa testailemaan.

Olen itse oppinut äärimmäisen paljon valokuvaamisesta, valaisusta, mallien ohjaamisista jne muiden valokuvaajien loistavien videoiden, kirjojen ja muiden medioiden avustuksella. Olen puhtaasti sitä mieltä, että se on tälle alalle vain eduksi, että niin ammattilaiset kuin harrastelijatkin jakavat kokemuksiaan ja tekniikoitaan muiden nähtäville. Tällä tavoin vahvistamme suomalaisen valokuvan laatua ja samalla tässä myös itsekin oppii paljon uutta! Tämän vuoksi ajattelin koostaa teille pienen yhteenvedon muutaman mallikuvan voimin viimeisimmistä kuvauksista. Kaikki esimerkkikuvat on otettu Nikon D800- rungolla sekä 70-200 VR2- objektiivilla.

KUVA 1

12107078415_1cd61aba58_h

Tämän kuvan idea oli testailla erilaisia heijastumia mallin silmissä. Kuvauksen kannalta olennaista on tietenkin kärsivällinen malli, sekä istuin, jolla malli saa asennon, jossa pystyy riittävän mukavasti istumaan muutaman minuutin. Kuvan valaisu on tehty siten, että mallin molemmin puolin oli 160cm X 30cm stripboxit pystyssä sekä mallin edessä yläpuolella 120cm octabox osoittamassa n. 45 asteen kulmassa alaspäin. Octaboxia varten täytyi käyttää luonnollisesti puomillista valojalustaa, jotta päävalon jalusta ei tule kameran eteen. Valotehot jokaisessa valossa samat, jolloin saadaan aikaiseksi hyvinkin tasainen ja silotteleva valo sekä tietysti ne kissansilmämäiset heijastukset silmiin.

Valaisukaavio:

Kaavio_20140122_1

 KUVA 2

12107746686_e43a3c5911_h

Tähän kuvaan halusin hakea hieman jyrkkyyttä ja kovaa kontrastia, jonka vuoksi vaihdoin päävaloksi pienemmän, 60×90 cm softboxin sekä laitoin softboxin eteen gridin rajaamaan hajavaloa. Päävalon sijainti on silmistä ja varjoista hyvin luettavissa, eli kamerasta katsottuna mallin oikealla puolella ylhäällä, n. 45 asteen kulmassa. Tärkeintä tässäkin on ohjata valo menemään hieman mallista ohi etupuolelta, jotta valonmuokkaimen kovin valo ei osu mallin kasvoihin. Näin vältetään kirkkaat läntit kasvoissa ja saadaan valosta vielä pehmeämpää. Päävalon lisäksi kamerasta katsottuna vasemmalla puolella oli valkoinen heijastin sekä mallin takana vasemmalla puolella 160cm X 30cm stripbox irroittamassa mallia taustasta. Strip-valon teho oli n. puolisen aukkoa suurempi kuin päävalolla. Taustaa on valaistu raa’alla studiovalolla, joka oli varustettuna harvahkolla gridillä.

Valaisukaavio:

Kaavio_20140122_2

 KUVA 3

12157312236_ac2f19085d_h

Tämän kuvan valaisu oli käytännössä sama kuin kuvassa 2, mutta päävalo vaihdettiin kamerasta katsottuna vasemmalle puolelle mallia ja korkovalo siirrettiin taas kamerasta katsottuna oikealle puolelle. Tämä kuva on isolta osalta Sannin ansiota, sillä tarkoitus oli ottaa kasvokuvia makuultaan siten, että kädet tekevät raamit kasvoille. Näitä kuvia muutama otettiinkin, jonka jälkeen Sanni testasi kuvassa olevaa asentoa, joka yhdistettynä suhteellisen intensiiviseen katseeseen sai kuvan toimimaan erittäin vahvasti. Hiukset rajaavat kasvot yläpuolelta ja kädet tekevät raamit alapuolelle. Valo oli suunnattu siten, että kasvot ovat valoisin kohta kuvaa, jolloin katse kiinnittyy tähän kohtaan automaattisesti.

LOPPUSANASET

Jäikö jokin asia mietityttämään, mitä haluisit kuulla lisää? Jätä kommenttia kommenttiosioon, tai laita vaikkapa viestiä Facebookin kautta! Olen ajatellut ottaa tämänkaltaisen ”workshop”- henkisen kirjoittelun tavaksi aina, kun kyseessä on jotakin hieman tavallisuudesta poikkeavaa kuvailua, ja malli on tähän myöntyväinen. Pysykääpä siis kuulolla :)