Valokuvaamisesta julkisilla paikoilla

Viime aikoina on ollut julkisuudessa paljon lööppejä, osa uutisankkoja, osa ihan karua tosielämääkin, joissa on kerrottu perheen isän, valokuvaajan tai toimittajan saaneen sakkoja kuvatessaan esimerkiksi leikkipuistossa leikkiviä lapsia. Nämä sakot ja syytteet ovat asetettu hyvin hatarin perustein viitaten siihen, että nämä kuvaajat olisivat jotenkin loukanneet kuvattujen perheiden ja/tai lasten yksityisyyttä. Näistä kuvaajista ”herneet nenäänsä” vetäneet ihmiset ovat valituksillaan saaneet aikaan erittäin valitettavan ilmiön – monessa julkisessa paikassa on lappuja kuvaamisen kielloista kaiken maailman sakkojen uhalla ja joissakin julkisissa paikoissa tullaan tivaamaan jopa kuvauslupaa.

Lainsäädäntö asian tiimoiltahan on hyvin yksinkertainen, ja myös yksiselitteinen. Mikäli paikka, jossa valokuvaamista harjoitetaan, on julkinen, eli sellainen paikka, johon kaikilla ihmisillä on vapaa pääsy, ei tässä paikassa tapahtuvaa valokuvaamista voida millään tavoin kieltää, eikä myöskään luvanvaraiseksi muuttaa. Jos näin tehtäisiin, rikottaisiin sananvapautta, sillä jokaisella ihmisellä sananvapauden turvin on oikeus valokuvata julkisella paikalla ketä tai mitä tahansa. Kuvien julkaisussa sitten piileekin se juju, eli kuvien ottaja ei saa missään nimessä julkaista ottamiaan kuvia ihmisistä ilman kuvatun ihmisen lupaa, mikäli nämä kuvat loukkaavat kuvatun yksityisyyttä tai halventavat kuvattua ihmistä jotenkin. // LÄHDE

Pari viikkoa sitten olin kuvaamassa hääpotretteja Hämeen Linnan sisäpihalla, kun joku itseään esittelemätön, ilmeisesti Linnan tai museokaupan työntekijä tuli ilmoittamaan, että alueella kuvaaminen ilman kuvauslupaa on kielletty. Itse tunnen lainsäädännön asian takana, jonka vuoksi en hirveästi olkapäideni kohautuksen lisäksi asiasta stressaantunut, vaan hoidin asian ammattimaisesti, kohteliaasti ja siten, ettei hääparille aiheutunut tästä mitään sydämentykytyksiä. Laitoin kuvauksen jälkeen museovirastolle aika kriittisen sähköpostin, johon tänään vastattiin museoviraston lakimiehen toimesta.

Palautteeni ansiosta Hämeen Linnan työntekijöitä tullaan ohjeistamaan uudelleen, ja kuvaaminen Hämeen Linnan alueella, kuten MILLÄ TAHANSA MUULLA JULKISELLA ALUEELLA on täysin sallittua, eikä kuvauslupaa tarvitse. Alla vielä käymäni kirjeenvaihto asian tiimoilta, toivottavasti tästä henkilökohtaisesta taistelustani koneistoa vastaan on muillekin hyötyä! :)

Lähetetty: 12. syyskuuta 2013 13:25
Vastaanottaja: Hämeen linna
Aihe: Valokuvaamisesta Hämeen Linnan alueella

Hei,

Olin tässä taannoin, kuten monena kymmenenä kertana aiemminkin, Hämeen Linnan alueella kuvaamassa hääparin toiveesta hääpotretteja. Kesken hääparin ikuistamisen tuli viereeni joku, ilmeisesti museokaupan/Linnan/museoviraston työntekijä, joka ilmoitti, että Linnan alueella ei saa valokuvata (ammattimaisesti) ilman kuvauslupaa. Hän ohjasi minut museokauppaan hankkimaan kuvausluvan.

Ohitin tämän pyynnön kohteliaasti sillä a) on erittäin törkeää tulla aiheuttamaan hääparille ylimääräistä stressiä hääpäivänä (jotakin kohtuutta voisi tätäkin asiaa esittäessä käyttää, eikä tulla hääparin läsnä ollessa kovaan ääneen julistamaan) ja b) Linnan alueelle on kaikille vapaa pääsy, jolloin alue luokitellaan julkiseksi alueeksi, eikä siellä valokuvaamista täten voida millään tavalla kieltää tai muuttaa luvanvaraiseksi. Kuvausluvan tarpeen ymmärrän täysin Linnan sisätiloissa, ja ehkä myös ulkotiloissakin, mikäli joku kuvaa pelkästään Linnaa ansaintatarkoitukseen. Millä tavalla sitten rajataan kuvaajat, jotka ottavat kuvia Linnasta vaikkapa vastarannalta?

Hämeen Linna on hämeenlinnalaisittain hyvin merkittävä ja monelle hämeenlinnalaiselle tärkeä elementti, jonka vuoksi se on erittäin suosittu miljöö erinäisten tärkeiden hetkien ikuistamiseen. Luulisi tämän olevan ennemminkin Linnalle vain etu, että sen ympäristössä kuvataan ja näin levitetään Linnan olemassa oloa eteenpäin, eikä yritettäisi tehdä asioista liian hankalaa. Olen valokuvaajaurani aikana kuvannut Linnan ympäristössä useita kymmeniä ihmisiä ja tämä oli nyt ensimmäinen kerta, kun asia nousi esille.

Haluaisinkin tähän selvityksen, että mihin tämä kuvauslupavaatimus perustuu, sillä se rikkoo siinä muodossaan, jossa se minulle tultiin esittämään, sananvapautta, eli jokaisen ihmisen oikeutta valokuvata julkisella alueella. Yksityisalueeksi Linnan alue muuttuisi, mikäli se olisi ympäri aidattu, eikä sisään pääsisi ilman pääsylippua/pääsylupaa.

Ystävällisin terveisin,

Janne Heinonen
Valokuvaaja
GSM: 045 633 3251
www: http://heinosenjanne.com
Facebook: https://www.facebook.com/janneheinonenphotography

Sent: 18. syyskuuta 2013 10:24
To: studio(at)mekaaninen.fi
Subject: Valokuvaamisesta Hämeen Linnan alueella

Hei,

Minulle välitettiin viestisi. Pahoitteluni Teille syntyneestä tilanteesta.
Alueella, jonne yleisöllä on vapaa pääsy, kuvaaminen on tosiaan lähtökohtaisesti sallittua. Näin ollen kuvaaminen Hämeen linnan alueellakin on ulkotiloissa sallittua ilman kuvauslupaa.
Ohjeistusta asiaan liittyen on annettu ja käytäntöjä Hämeen linnan kuvausluvan suhteen tullaan muuttamaan yhteydenoton johdosta.

Ystävällisesti,

xxx xxxxx
Lakimies
Museovirasto